ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡΟΣ ΝΕΡΟΥ

Η αντλία θερμότητας είναι μία συσκευή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θέρμανση και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.
Είναι ιδανική επιλογή για ενδοδαπέδια θέρμανση καθώς και για την ψύξη χώρων σε συνδυασμό με μονάδες Fan coil.
Μπορεί να αντικαταστήσει το υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης (π.χ λέβητας πετρελαίου) ή να λειτουργήσει σε συνδυασμό με αυτό καθώς και να συνδυαστεί με άλλες ανανεώσιμες πηγές όπως ηλιακά συστήματα για υποστήριξη θέρμανσης.
Δεν προϋποθέτει λεβητοστάσιο, καμινάδα και δεξαμενή καυσίμου, απαιτεί ελάχιστο χώρο και συμβάλει στην ελάτωση εκπομπών CO2 έως και 50% από συμβατικές μορφές θέρμανσης.
Είναι περισσότερο αποδοτική από κάθε άλλο σύστημα θέρμανσης (φυσικό αέριο,υγραέριο,πετρέλαιο,pellet,ηλεκτρικό) επιτυγχάνοντας οικονομία έως και 70% σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης.
Η μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται με μία αντλία θερμότητας οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας της. Η αντλία θερμότητας εκμεταλεύεται την ενέργεια (θερμότητα) που υπάρχει δωρεάν στον εξωτερικό αέρα, κυρίως από την ηλιακή ενέργεια ακόμα και τις πιο κρύες μέρες.
Την ενέργεια αυτή χάρη στο οικολογικό ψυκτικό μέσο , ανεβάζει σε θερμοκρασίες κατάλληλες για θέρμανση και διά μέσου του εναλλάκτη ή θερμότητα του ψυκτικού μέσου περνά στο νερό του συστήματος θέρμανσης και από εκεί στον θερμαινόμενο χώρο.
Η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται, δεν μετατρέπεται σε θερμική αλλά χρησιμοποιείται για την κίνηση του συμπιεστή και την άντληση θερμότητας από το περιβάλλον.
Ο βαθμός απόδοσης COP (co-efficient of performance) της αντλίας θερμότητας πού είναι ο λόγος της αποδιδόμενης θερμικής ισχύος προς την ηλεκτρική ισχύ που καταναλώνεται κυμαίνεται από 2 έως 4.
Με απλά λόγια μια κορυφαία αντλία θερμότητας καταναλώνει 1 kw ηλεκτρικής ισχύος για την παραγωγή 4 kw θέρμανσης ή ζεστών νερών χρήσης.
Δεδομένων των ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών στην πόλη μας , ο μέσος ετήσιος βαθμός απόδοσης του συστήματος μπορεί να είναι υπό προϋποθέσεις πάνω από 4 εξασφαλίζοντας ελάχιστο λειτουργικό κόστος.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

1) Να έχει την δυνατότητα ανάλογα με τις ανάγκες παραγωγής ζεστού νερού έως 60 με 70 ο C

2) Γρήγορη επίτευξη της απαιτούμενης θερμοκρασίας

3) Στις περισσότερες αντλίες θερμότητας η ονομαστική ισχύς αναφέρεται για εξωτερική θερμοκρασία 7 ο C και παραγωγή ζεστού νερού στους 35 ή 45 ο C. Σε μικρότερες θερμοκρασίες και για παραγωγή ζεστού νερού 55 ή 60 ο C η απόδοσή της μειώνεται αισθητά.

4) Η θερμοκρασία του θερμαινόμενου χώρου πέφτει κατά την λειτουργία της απόψυξης (defrost) της αντλίας.Για τον λόγο αυτό o χρόνος απόψυξης πρέπει να είναι σύντομος,καθώς και η συνεχόμενη λειτουργία της αντλίας μεταξύ χρόνου απόψυξης όσο το δυνατό μεγαλύτερη.Οι καλές αντλίες θερμότητας της αγοράς κάνουν συνήθως απόψυξη κάθε 60 με 75 λεπτά ,διάρκειας 5 λεπτών.Είναι ευνόητο ότι σε χαμηλές θερμοκρασίες η θερμοκρασία του θερμαινόμενου χώρου θα πέσει αισθητά.

5) Οι συντελεστές απόδοσης να είναι όσο το δυνατό υψηλότεροι σε όλες τις θερμοκρασίες.Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νόμο ο απαιτούμενος COP και η ισχύς της αντλίας θερμότητας πρέπει να δίνεται σε συνθήκες απόψυξης.

 

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ECODAN ZUBADAN ΑΠΟ ΤΗΝ MITSUBISHI ELECTRIC

Με τα νέα μοντέλα τεχνολογίας ZUBADAN η MITSUBISHI ELECTRIC καθίσταται πρωτοπόρος και στην αγορά αντλιών θερμότητας.
Δεν υπάρχει άλλη αντλία θερμότητας αέρος-νερού που να είναι τόσο αποτελεσματική,ακόμα και τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Με τα μοντέλα ECODAN ZUBADAN κάθε 1 kw καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ισχύος μετατρέπεται σε 4.19 kw αποδιδόμενης θερμικής ισχύος .
Αυτό σημαίνει ότι είναι περισσότερο από 4 φορές πιο αποτελεσματική και οικονομική, από τους συμβατικούς τρόπους θέρμανσης (με καύσιμο ή ηλεκτρική ενέργεια) και ταυτόχρονα μία φιλική προς το περιβάλλον λύση για παραγωγή χαμηλού κόστους ζεστού νερού.
Με συντελεστή συμπεριφοράς (co-efficient of performance) COP μεγαλύτερο από 4.19 και δυνατότητα εγγυημένης ονομαστικής απόδοσης σε – 15 ο C, τα μοντέλα ECODAN ZUBADAN είναι ένα από τα πιο προηγμένα και αποτελεσματικά συστήματα θέρμανσης που κυκλοφορούν σήμερα στην παγκόσμια αγορά.
Το συγκεκριμένα μοντέλα είναι πιστοποιημένα με το σήμα European Eco-label, πιστοποίηση που έχουν μόνο τα προϊόντα που είναι φιλικά στο περιβάλλον και σημαίνει ότι πληρούν τα υψηλά περιβαλλοντικά κριτήρια και επιδόσεις που έχουν συμφωνηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

  • Επίσης διαθέτουν τα παρακάτω πλεονεκτήματα που τα κάνουν ασυναγώνιστα
  • Εγγυημένη λειτουργία σε θερμοκρασία έως -25 ο C
  • Επίτευξη παραγωγής νερού έως 60 ο C
  • Πιο γρήγορη επίτευξη επιθυμητής θερμοκρασίας (περίπου μισός χρόνος σε σχέση με τον ανταγωνισμό).
  • Συνεχής λειτουργία έως και 180 λεπτά και απόψυξη για περίπου 3 λεπτά (50% πιο γρήγορα από τα συμβατικά).
  • Μηδενική πτώση θερμοκρασίας στους χώρους στην διάρκεια της απόψυξης
  • Υψηλότερα COP σε συνθήκες απόψυξης.

Ενόψει της νέας χειμερινής σεζόν, η επιλογή μίας κορυφαίας αντλίας θερμότητας όπως η ZUBADAN είναι η πλέον σωστή επένδυση με το οικονομικότερο κόστος λειτουργίας και απόσβεση σε 3 με 4 χρόνια.
Να σημειωθεί ότι οι εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης που προτείνονται στην αγορά με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από το πετρέλαιο – το οποίο σε καμία περίπτωση δεν φτάνει το κόστος λειτουργίας μίας αντλίας θερμότητας- (π.χ σόμπες pellet , ενεργειακά τζάκια κλπ.) έχουν και αυξημένο κόστος μετατροπής της υφιστάμενης εγκατάστασης, καθώς και απαίτηση αποθηκευτικού χώρου της καύσιμης ύλης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο